zondag 17 maart 2013

Vruchtenstol

2 keer per jaar bak ik op verzoek van de familie een stol met kerst en met pasen. Een stuk lekkerder dan de stollen die al weken in de supermarkt liggen en een stuk goedkoper dan de stollen die bij de bakker liggen.
 

Wat heb je nodig voor één grote stol?
150 gram amandelen
150 gram fijne kristalsuiker
1 eiwit
 
500 gram tarwebloem
50 gram fijne kristalsuiker
1 tl speculaaskruiden
15 gram droge gist
9 gram zout
200 gram lauwe melk
100 gram lauw water
50 gram zachte roomboter, in blokjes
 
30 gram hazelnoten, grofgehakt
30 gram walnoten, grofgehakt
30 gram amandelen, grofgehakt
50 gram sinaasappelsnippers, in stukjes
150 gram rozijnen
50 ml rum
 
Bereiden:
Begin minimaal een dag van te voren met de amandelspijs, deze moet rusten in de koelkast, vaak wordt aangeraden de spijs 4 weken te laten rijpen, maar dat vind ik een beetje eng omdat er eiwit in zit. Ik laat het 24 uur rusten. Maal de (150 gram van elk) amandelen en suiker fijn in een keukenmachine, voeg het eiwit toe en laat de machine draaien tot er een smeuïg spijs ontstaat. Kneed het spijs even door met de hand en rol tot een pil, verpak in plasticfolie en leg in de koelkast tot gebruik.
 
Doe de rozijnen in een kom en schenk de rum erover.

Meng de bloem, suiker, gist, kaneel, zout, melk en water en meng met de keukenmachine of hand tot een soepel deeg. Voeg dan de boter klontje voor klontje toe en kneed het deeg goed door elkaar, het wordt een plakkerig deeg. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan.
Meng de rozijnen met de noten en sinaasappelsnippers, voeg de vulling toe aan het deeg en kneed goed door elkaar. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom, draai de bal een paar keer rond, zodat hij aan alle kanten bedekt is met de olie. Laat afgedekt 60 minuten rijzen.
Stort het deeg op een ingevet aanrecht en druk uit de een rechthoek of ovaal, leg de pil amandelspijs in het midden en vouw de boven en onderkant over het spijs. Laat de stol 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de stol 25 minuten op 180 graden, verlaag dan de temperatuur en laat de stol in de oven tot hij goudbruin en gaar is, in mijn oven is dat nog 25 minuten.
Laat de stol afkoelen op een rooster.

Geniet er van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten