zaterdag 1 december 2012

Venkelgratin

Een recept uit het kerstnummer van Jamie magazine, Jamie heeft het gerecht bedoeld als bijgerecht. Wij aten het als hoofdgerecht. Een lekkere combinatie van zachtgegaarde venkel, tomatensaus en heel veel kaas.



Wat heb je nodig voor 4 personen?
2 venkelknollen, in dunne plakken
1 citroen
Olijfolie
2 tenen knoflook
Blaadjes van een bosje tijm
Gedroogde rozemarijn
1 rode ui, gesnipperd
4 ansjovisfilets
400 gram tomaten uit blik
75 gram pecorino, geraspt
2 eetlepels vers broodkruim
Peper
Zout

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Leeg 3 vellen alluminiumfolie neer, verspreid daar de venkelplakken over. Bestrooi met de helft van de tijm, citroensap (let op je hebt de rasp van de schil later nog nodig), 1 teen geperste knoflook, olijfolie, zout en peper. Vouw het pakketje dicht en zet ongeveer 60 minuten in de oven tot de venkel gaar is.
Maak ondertussen de tomatensaus. Fruit op medium vuur de ui, 1 teenfijngesneden knoflook, rozemarijn en ansjovisfilets in de olijfolie ongeveer 10 minuten. Voeg de tomaten toe en laat 15 minuten op laag vuur koken, met een deksel op de pan. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Meng de broodkruim met de rest van de tijm, citroenrasp en een beetje olijfolie.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe een dun laagje saus in een ovenschaal, strooi daar een laag kaas over en leg daar de plakken venkel op. Herhaal deze lagen en eindig met een laag saus. Bestrooi met de broodkruim en eindig met een flinke laag kaas. Bak de schotel ongeveer 30 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Bron: Jamie magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten